De jeugd van tegenwoordig.

december 4, 2018 0 Door Wilco de Grote

Ik vroeg mijn leerlingen gisteren, wat ze wilden worden. Uit alle hoeken klonk een eensluidend antwoord. RIJK. Ik vroeg ze hoe ze dat dan wilde bereiken. Laisa liet even haar make up liggen en zei: “Ik ga een voetballer trouwen Mees.  Van Ajax, als ie nog niet zo bekend is”. Mootje zei:  “Relax  Meester, geloof me over 5 jaar rijdt ik een BMW 18 coupé, ik zweer het, kent u die Mees? Wilt u hem zien?? Hier, hier”. Met zijn arm languit toonde een foto op zijn Samsung Galaxy Note 9 van een futuristisch model buikschuiver.  “Okay”, zei ik met een soort van zucht. Mootje ging verder “Wilt u dat dan niet hebben Mees? Wat rijdt  u dan?” Ik zei “Een Kia”  “Een Kia?? Mees,  dat meent u toch niet?” “Ja joh,” riep Kelsey vanuit de andere hoek. “Hij heeft toch ook nog zo’n oude I Phone van voor de oorlog.”

Ja, ik klap dan dus dicht hè? Dat was in mijn tijd toch wel anders. Wij hadden op die leeftijd nog idealen. Ik droeg een gebroken geweertje, een “stop de neutronen”- en een “Dodewaard nee”- button. Ik had geen geld, ook niet nodig. Ik had ook geen baantje, ik had het te druk met demonstreren. Petten, Dodewaard, Borsele, Woensdrecht, Malieveld, Museumplein, waar er ook werd geprotesteerd. Ik was er.  Toen ik in 1986 mijn eerste baantje op een meao in Alkmaar, kreeg werd ik collega van Maarten. Die had nog meegedaan met de Anti Vietnam protesten.  Hij was er bij met de Maagdenhuisbezetting in 1969. In zijn eerste jaar van zijn studie sociologie. Maarten was één van mijn rolmodellen in mijn  studententijd.   We hadden samen geprotesteerd tegen alle onderwijskortingen van het kabinet Lubbers in 1985. Die bezuinigingen zijn ook aangepast. Maarten en de zijnen hadden echt wat bereikt. Hun positie en loon werd onaangetast, en alle bezuinigingen kwamen voor rekening van alle docenten, die vanaf dat moment gingen komen. Ja, IK DUS !!!!!!! En toen mijn generatie een eigen beweging begonnen om onze lonen gelijk te krijgen met onze collega’s vond Maarten mij maar een  materialist zonder idealen. Hij had nog geprotesteerd tegen Vietnam, voor democratisering, tegen de neutronenbom, kernenergie. En mijn generatie van de na-HOS-ers waren alleen maar uit op meer geld.

Vorig jaar kwam ik Maarten tegen, op een landelijke lerarenbeurs. Ik vroeg hoe het met hem ging. Nou er ging een beerput open. Hij was nu nog maar net met pensioen. Had moeten doorwerken tot zijn 65-ste en drie maanden, anders had hem dat €36,15 per maand gescheeld. Dus kon hij pas vorig jaar beginnen met bijklussen als zzp-er op zijn school.  Voor 20% netto meer per uur.  Ik zei dat ie de schaapjes dan wel behoorlijk op het droge zou hebben, maar dat viel niet in goede aarde. Of ik ook zo een was die steeds maar de ouderen aan wilde pakken, zo’n PvdA-er. Dat zijn generatie wel het land hebben opgebouwd na de oorlog en dat  ze daar nu stank voor dank voor krijgen. Hij had 50 plus gestemd, om een “politiek tegengeluid te laten horen”.

Dames en Heren, Maarten is geboren in 1952, hij was nog kind toen we met zijn allen meer gingen verdienen in de jaren 60. Hij begon 1969 met studeren. Hij deed er 11 jaar over, omdat hij het te druk had met protesteren. Al die jaren met volledige studiebeurs. Hij heeft zijn hele werkende leven een schaal meer verdiend dan ik. Dat is dus een kleine 40 jaar he? €640.- meer per maand. Wacht even ik reken het even uit dat is 40 maal 12 maal € 640, dat is € 307.200,- en dan nog 8 % vakantietoeslag, en een 13-de maand, dan komen we uit op €358.400, –  En dan heb ik het nog niet over alle belastingvrije spaarregelingen waar Maarten aan heeft meegedaan. Die in mijn tijd allemaal werden afgeschaft.. Dan kom je al heel snel op een verschil uit van een half miljoen. En dat omdat je 4 jaar langer hebt gedaan over dezelfde studie, en 10 jaar ouder bent. En dan heb ik het helemaal niet eens slecht. Want de generatie na mij heeft weer minder gekregen. Hun pensioenen komen straks veel lager uit.

Mensen, ik durf de stelling aan dat de babyboomers, de Maartens van Nederland met hun anti-materialistische studenetntijd zijn uitgegroeid tot DE generatie van grootste profiteurs in onze geschiedenis.

Dus ik denk dat Laisa, Mootje en Kelsey veel wijzer zijn dan ik was op hun leeftijd. Eerst zorgen dat je niets tekort komt. En als je dan niets meer tekort komt heb je nog tijd genoeg om de wereld te redden.